Türkiye’nin Tamamı 10 Yıl Boyunca Bunu Yiyecek! İhtiyaç İçin Üretimi Yüzde 15 Arttırılıyor

Posted by

Kanatlı etinin karbon ayak izi diğer hayvansal ürünlerden daha düşüktür. Gelecek 10 yılda, artan talebe bağlı olarak kanatlı eti üretiminin yüzde 15 artması bekleniyor. Bu trend devam ederse, kanatlı eti en fazla üretilen protein kaynaklı gıda olmaya devam edecek.

ÜLKEMİZİN KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE DÜNYADAKİ YERİ

TarımPusulası’nın haberine göre Türkiye, 2,4 milyon tonu geçen kanatlı eti üretimi ile dünyada 8. sırada yer alıyor. Türk beyaz et sanayii, kendi kendine yeten miktarda üretim yapıyor. TÜİK’in 2024 yılı verilerine göre, ilk 3 ayda üretimde yüzde 8 artış görüldü. Bu durum, iç pazardaki talebin karşılanmaya devam edeceğini gösteriyor.

BÜYÜME ORANI VE TÜKETİM ARTIŞI

Beyaz et sanayii, 2010 yılından beri yüzde 60’ın üzerinde büyüme gösterdi. Kuş gribi, ekonomik krizler ve pandemi gibi etkiler dışında sektör sürekli büyüdü. 2024’ün ilk 3 ayında kişi başına kanatlı eti tüketimi 24,6 kg’a yükseldi. Dünya ortalaması ise 17,3 kg’dır.

İHRACAT VE KISITLAMALARIN ETKİSİ

Tarım Raporu’na göre, Türkiye’nin dünya et ihracatında en önemli artışı gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak, Türk beyaz eti ihracatına getirilen kısıtlamalar, döviz kazandıran özellikleri ve yurtdışı pazar kaybına neden oluyor. Bu kısıtlamaların kaldırılması, sektörün gelişimi ve ülkemizin ekonomik gücü açısından önemlidir.

KIRSAL KALKINMAYA KATKISI

Beyaz et sektörü, 15.000 sözleşmeli etlik piliç yetiştirme kümesi ile kırsal kalkınmayı destekliyor. Sektör, köyden kente göçü engelleyip bulunduğu bölgeye sosyoekonomik katma değer yaratıyor. Yem fabrikaları, kuluçkahane ve damızlık işletmeleri, kesimhaneler, sözleşmeli çiftlikler ve pazarlama ağı ile başarılı bir entegrasyon modeli uygulanıyor.

GELECEK PLANLARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türk Kanatlı Eti Sektörü, sürdürülebilir üretim artışı modeli ile geleceği planlıyor. İhracat pazarlarının katkısı ile iç ve dış pazarın tüm taleplerini karşılayacak standartta kalmaya devam edecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir